Пластикові труби: види та сфера застосування

Пластикові труби виготовляються з термопластів та реактопластів методом екструзії. Ці легкі і прості в монтажі труби прийшли на зміну дорогим мідним і схильним до корозії сталевим аналогам. Вони мають високі показники зносостійкості і теплопровідності, не схильні до механічного та електричного впливу. Відмінні характеристики наділяють труби з пластику та великим спектром застосування - вони використовуються для монтажу систем водопостачання та опалення, промислового транспортування рідких та газоподібних речовин.

Основні види пластикових труб та їх особливості

Пластикові труби виготовляються із різних полімерів. Розглянемо різновиди виробів залежно від матеріалу, методу виготовлення та додаткової обробки.

Труби поліетиленові (ПЕ)

Труби з поліетилену використовуються для господарських та побутових систем холодного водовідведення та водопостачання. Вони розраховані на транспортування рідин, температура яких не перевищує 40 °С.

Виробництво поліетиленових труб зараз налагоджено переважно з матеріалу марки ПЕ 100. У діаметрі труби можуть бути від 16 до 1600 мм, а стандартне розмірне співвідношення варіюється в діапазоні SDR 6 - SDR 41.

ПЕ труба відрізняється низькими витратами на установку та тривалим терміном служби. Вони без побоювання можуть використовуватись у північних регіонах, оскільки витримують температуру навколишнього середовища до -20 °С.

Труби із зшитого поліетилену (РЕХ)

Ці труби відрізняються наявністю додаткових поперечних зв'язків між молекулами, що робить їх більш міцними та зносостійкими. Пошиті поліетиленові труби відрізняються:

еластичністю та стійкістю до зламів;
стійкістю до температур до +110 °С та тиску до 10 Бар;
здатністю повертатися до початкової форми після фізичних деформацій.
Вони виявляють стійкість та інертність до дії агресивних речовин, показують високий рівень непроникності, не вимагають деталей сполуки. Труби РЕХ ідеально підходять для прокладання теплої підлоги, проведення систем опалення, гарячого водопостачання, а також для транспортування рідин, що охолоджують.

Труби полібутиленові (РВ/ПБ)

Стійкість до мікробіологічного та фізичного впливу у полібутиленових труб навіть вища ніж у аналогів зі сталі та міді, і при цьому вони прості у монтажі. Середній термін служби трубопроводу із полібутилену становить 50 років.

Поперечно зшиті полібутиленові труби на відміну інших видів пластикових труб здатні проводити речовини з температурою близькою до плавлення. Вони успішно використовуються для монтажу систем опалення, гарячого водопостачання та транспортування гарячих рідин. Труби, виготовлені з жорстких марок полібутену (РВ-1), можуть використовуватися для транспортування агресивних рідин і абразивних розчинів.

труба поліетиленова (ПЕ)

Труби полівінілхлоридні (ПВХ)

Ці труби виробляються шляхом пресування полівінілхлориду та його лиття під високим тиском. Від інших видів полімерних труб їх відрізняє ще й легший монтаж з допомогою наявності раструба. Це технічні труби, які використовуються переважно для прокладання систем каналізації, а також транспортування агресивних хімічних речовин у промисловості. Цей матеріал відноситься до категорії самозагасних, тому часто використовується також як ізоляційний канал для прокладання кабелів. Вони стійкі до хімічних впливів та високих температур.

Труби хлорвінілові

Вироби із непластифікованого хлорвінілу мають схожі властивості з полівінілхлоридними трубами. Вони стійкі до високих та низьких температур, а також агресивних речовин. Ці труби для води. Вони можуть застосовуватися для монтажу гарячої та холодної системи водопостачання, напірних систем.

Труби металополімерні

Металополімерні – композитні труби, конструкція яких передбачає наявність тонкого шару металу, затисненого між шарами пластику. Завдяки такій будові ці труби поєднують у собі переваги пластикових та металевих.

Сфера застосування металопластикових труб є дуже широкою. Вироби невеликого діаметра використовуються для проведення побутових систем водопостачання та опалення. Характеристики матеріалу та конструкції дозволяють використовувати металополімерні труби для горючих газів, проведення нафтопроводів, транспортування агресивних речовин.

Труби поліпропіленові (РР/ПП)

Ці труби характеризуються найкращими характеристиками для транспортування гарячих рідин з температурою до 95 ° С, тому їх найчастіше використовують для проведення гарячого водопроводу та систем опалення. Поліпропіленові труби хімічно стійкі, мають низьку провідність тепла та шуму. Вони здатні прослужити понад 50 років.

Сфера застосування поліетиленових труб

Донедавна всі трубопроводи будувалися переважно з металевих труб. І зараз сталеві труби не втратили своєї актуальності, але серйозно потіснилися з ринку сучаснішими пластиковими. На побутовому рівні сьогодні складно знайти будинок, де не використовувалися б пластикові труби — розведення труб водопостачання в квартирах, системи радіаторного опалення, септики в приватних будинках.

Основні причини, чому для прокладання інженерних конструкцій сьогодні все частіше застосовуються поліетиленові труби - зменшення витрат на прокладання труб та їх монтаж, а також їхня довговічність. Крім того, пластикові труби підходять для різних умов використання. Їх успішно застосовують для:

  • побудови систем каналізації;
  • подачі технічної та питної води;
  • монтаж систем опалення;
  • транспортування рідин на промислових підприємствах;
  • монтаж протипожежних систем;
  • створення дренажних систем;
  • прокладання кабельних каналів.

З погляду санітарних норм пластик немає обмежень на сферу застосування. Його без побоювань можна використовувати на харчових виробництвах, у медичних, дитячих та освітніх закладах, а також на об'єктах стратегічної ваги. Сучасні пластики екологічно чисті, мають високі показники гігієнічності та хімічної стабільності.

полімерна труба

Переваги полімерних труб

Полімерні труби мають безліч переваг:

  • Довговічність. Середній термін служби систем із полімерних труб становить 50 років, але сучасні зразки здатні прослужити і вдвічі більше.
  • Стійкість до корозії. Молекули полімерів не вступають у реакції з молекулами кисню, що міститься у повітрі чи воді. Завдяки цьому реакція окиснення повністю відсутня, що перешкоджає розмноженню небезпечних бактерій та пошкодженню стінок виробу.
  • Відсутність гниття. Пластмаса - стійкий до органічного впливу матеріал, що створює проблеми з його біологічною переробкою, але водночас позитивно впливає на термін експлуатації.
  • Безпека. Пластик не вступає в реакції з рідинами, що транспортуються, навколишнім середовищем і киснем, що гарантує незмінність транспортованих речовин, збереження їх запаху і кольору.
  • Стабільна пропускна спроможність. Зважаючи на стійкість до корозії та накопичення бактерій, пластикові труби навіть при тривалому терміні експлуатації повністю зберігають свою пропускну здатність.
  • Екологічність. З одного боку пластик - це матеріал, що складно розкладається в природному середовищі, що при неправильній утилізації завдає шкоди навколишньому середовищу. З іншого боку, дана властивість пластику є гарантією відсутності будь-яких токсичних виділень у грунт або повітря.

Способи з'єднання та монтаж

Полімерні труби відрізняються спрощеним монтажним процесом, який може здійснюватися з'єднанням роз'ємів або з використанням температури. На даний момент можна виділити кілька основних типів монтажу:

  • З'єднання в розтруб. Кінець однієї труби поміщаються до іншої. Максимальна герметичність та міцність з'єднання забезпечується використанням гумового ущільнювача.
  • Цангове стикування. Це ідеальне рішення, якщо потрібно з'єднати деталі невеликого розміру, зробити поворот або розгалуження. При цьому методі з'єднання використовуються фітинги для труб, установка яких не потребує додаткових інструментів.
  • Зварювання встик. Даний метод з'єднання може використовуватись лише за умови відсутності високого тиску всередині системи та перепадів температур. Зварювання встик використовується переважно для з'єднання труб, діаметр яких перевищує 60 мм.
  • Склеювання. Пластикові труби відмінно піддаються впливу клеїв та холодних зварок. З'єднання у разі відбувається на молекулярному рівні.
  • Різьбове з'єднання. Цей метод з'єднання часто використовується при прокладанні водопровідних систем і є незамінним, коли потрібно з'єднати пластикові та металеві деталі конструкції.
  • Фланцеве з'єднання. Цей вид з'єднання забезпечується використанням втулок під фланці, що приварюються до торців, і добре зарекомендував себе для створення квадратних конструкцій або забезпечення переходу до металевих елементів.

ТОВ «Євро Труб Полімер» виготовляє та реалізує величезний асортимент полімерних труб. У компанії можна замовити труби для водопроводів, каналізацій, промислових систем транспортування рідин і газів. В наявності також фітинги та комплектуючі, необхідні для монтажу.