Обираємо поліетиленові труби для водопостачання

Поліетиленові труби зайняли лідируючі позиції на сучасному будівельному ринку. Вони необхідні для обладнання систем холодного та гарячого водопостачання, облаштування внутрішніх систем опалення.

Популярність ПЕ труб пов'язана з їхньою стійкістю до корозії, незважаючи на постійний контакт з водою. Це надзвичайно довговічні вироби з мінімальним рівнем шорсткості внутрішньої поверхні стін, що забезпечує стабільну інтенсивність напору води. Додатковими перевагами виробів, які виготовляє та реалізує ТОВ «Євро Труб Полімер», є низький рівень шуму, доступна вартість, простий монтаж.

Однак не всі різновиди поліетиленових труб можна використовувати для організації систем водопостачання та опалення. Найчастіше використовуються два види: труби високого та низького тиску. Незважаючи на впевненість у тому, що труби низького тиску відносяться до більш міцних, ця думка не має підстав. Їхня класифікація заснована на методі виробництва поліетиленових труб. Для виробів, виготовлених методом низького тиску, властива висока міцність, але погана гнучкість. Вони ідеально підходять для облаштування каналізаційних та водопровідних безнапірних систем.

При виборі відповідних виробів великою підмогою служить маркування, у якому зазначені всі технічні характеристики, що визначають спектр призначення.

Класифікація поліпропіленових труб для води

Сфера використання виробів для обладнання систем транспортування та подачі води залежить від марки поліпропілену та його технічних характеристик.

Існує 4 різновиди поліпропіленових труб для водопостачання:

  • RN10;
  • RN16;
  • RN20;
  • RN25.

Перша застосовується на формування конструкції водопроводу, застосовуваного подачі води з температурою трохи більше +20 градусів.

Різновид RN16 – це поліпропіленові труби, що витримують високий тиск, але невисокі температури.

Найбільш універсальним варіантом є RN20. Він ідеальний для транспортування холодної та гарячої води за умови максимальної температури не більше +80о.

Армовані багатошарові поліпропіленові труби RN25 призначені для систем опалення та гарячого водопостачання. Їхні технічні характеристики забезпечують максимально допустимий тиск близько 2,5 Мпа.

Термін експлуатації виробів залежить від максимальної температури води, що транспортується, і її граничного тиску.

Застосування труб із поліетилену в мережах водопостачання

Система подачі питної води монтується із труб з маркуванням ПЕ63. Їхній діаметр не перевищує 60 мм при товщині стінок 4,5 мм. Граничний тиск у таких виробах підтримується на рівні понад 1 МПа. Це найбільш ефективний варіант, оскільки системи побутового водопостачання з полімерних матеріалів великого розміру значно складніші в монтажі та менш ефективні.

Гаряче водопостачання забезпечується системами, сформованими з поліетиленових труб з маркуванням 86, 100 та 100+. Такі труби відносяться до високотехнологічних, що відрізняються підвищеними характеристиками.

Пошитий поліетилен - один з найбільш затребуваних і популярних матеріалів, що мають покращені технічні властивості. Він використовується також при обладнанні систем теплопостачання, оскільки здатний без втрати міцності та властивостей витримувати вплив температури понад 90 градусів за Цельсієм.

Для обладнання систем гарячого водопостачання використовуються одношарові та багатошарові труби, причому другі передбачають армування алюмінієм, використання сталевого прошарку або зі скловолокна. У таких системах можливе застосування труб типу RN20. Вони мають додатковий скловолоконний шар, тому витримують граничний тиск близько 2 МПа та температуру до 110 градусів Цельсія.

Широко потрібні труби RN25 для монтажу систем гарячого водопостачання та опалення з внутрішнім армованим шаром. Їхні технічні характеристики забезпечують можливість транспортування води температурою до 75 градусів Цельсія при граничному тиску 2,5 Мпа.

Системи водопостачання збирають шляхом зварювання або за допомогою литих фітингів, що приєднуються до труб на ділянках розгалужень. Процес монтажу систем із поліетиленових труб характеризується особливостями, які важливо знати.

Монтаж ПЕ труб для водопостачання

Глибина прокладки системи становить трохи більше 20 див нижче рівня, у якому промерзає грунт. Якщо монтаж здійснюється за допомогою зварювальних робіт, то ширина траншеї повинна бути більшою, ніж діаметр труби, на 40 см. Траншея із встановленою системою водопостачання попередньо засипається шаром піску, а зверху закривається ґрунтом.

При використанні фітингів їх діаметр та технічні характеристики мають відповідати умовам експлуатації системи. Вони включають кілька різновидів, зокрема можуть мати ущільнювачі. Установка таких монтажних елементів здійснюється методом паяння за допомогою спеціального апарату. Без використання фітингів складання системи передбачає зварювання встик.

Попередньо поліетиленові труби необхідно нарізати на потрібні розміри за допомогою труборіза або звичайної ножівки. Краї повинні бути добре захищеними, а діаметром слід сформувати невелику фаску. Потім у певній послідовності збирається конструкція з циліндричних елементів та муфт. Місця приєднання деталей мають бути надійно зафіксовані.

Висновок

Монтаж водопровідних систем із поліпропіленових труб – відносно просте завдання. За дотримання всіх технологій та використання якісного матеріалу з нею впорається навіть новачок. Однак краще роботу з прокладання та формування комунікацій довірити професіоналам, які мають не тільки потрібне обладнання, але й достатній досвід.