Поліетиленові труби: основні характеристики, класифікація, маркування

Труби з поліетилену впевнено потіснили своїх металевих побратимів та міцно завоювали ринок. Це міцні, стійкі до перепадів температур і мікроорганізмів, корозії, що не піддаються корозії, вироби з гладкою поверхнею, на якій не накопичуються ніякі відкладення.

Залежно від діаметра ПЕ труби визначається сфера застосування. Наприклад, для каналізаційних систем необхідні поліетиленові труби широкі, а системі поливу труби для води мають невеликий розмір.

Поліетиленові труби для горючих газів передбачають високу стійкість до впливу агресивного середовища і мають гарну гнучкість. Також технічні труби з цього матеріалу використовуються як захисна оболонка електричних і мережевих кабелів з оптоволокна.

Технічні характеристики поліетиленових труб

Існує ряд технічних характеристик, що визначають умови використання поліетиленових труб. Насамперед варто відзначити, що робоча температура, незалежно від способу виробництва поліетиленових труб, варіюється від 0 до + 40 градусів за Цельсієм. При мінусових температурах вода всередині труби замерзає, що унеможливлює її циркуляцію. Хоча сам пластик при цьому не руйнується.

Основними технічними характеристиками виробу є:

  • робоча температура та тиск;
  • величина діаметра;
  • характеристика пропускної спроможності;
  • граничний запас міцності;
  • питома вага труби.

Робочий тиск залежить від марки поліетилену, товщини стін та діаметра труби. Значення варіюється від 6 до 16 атмосфер і вказується у маркуванні.

Діаметр труби становить від 10 мм до 1200 мм, а товщина стін знаходиться в межах 2 мм – 6 см. Ці параметри закріплені нормативними документами та визначають сферу використання.

Для поліетиленових труб властива більш висока пропускна здатність, порівняно з іншими матеріалами. Крім того, їхня стійкість до корозії не зменшується протягом усього терміну експлуатації, на відміну від металевих труб. Поліетилен має поверхню з мінімальним коефіцієнтом шорсткості, тому не накопичує відкладень. Швидкість руху потоку залишається постійною протягом усього терміну функціонування системи.

Показники запасу міцності варіюються залежно від сфери використання та робочого тиску. Наприклад, труби, які у системі газопостачання, мають запас міцності порядку 3,15, тоді як для водопровідних цей показник вбирається у 1,25.

Питому вагу досить легко розрахувати. Він прямо пропорційний діаметру, товщині стінок та щільності поліетилену.

поліетиленові трубикупити поліетиленову трубу

Класифікація поліетиленових труб

Класифікація різновидів поліетиленових труб визначає сферу їх використання. Існує два види:

  • напірні;
  • безнапірні.

Перші необхідні для обладнання систем газопостачання та водопостачання. Вони широко використовуються в хімічній промисловості для транспортування різних речовин, оскільки існує близько 200 компонентів із 200 тисяч, які здатні змінити характеристики поліетилену.

Напірні труби розраховані на стандартний робочий тиск, що дорівнює 10 атм., проте деякі виробники збільшують стандарт до 16 і 25. При цьому важливо знати, що труби з більшим діаметром і стандартною товщиною стінки мають нижчий показник тиску, ніж труб стандартних габаритів.

Стабільна робоча температура для напірних труб становить близько 95 градусів Цельсія, вони придатні обладнання внутрішніх систем теплопостачання.

Безнапірні труби необхідні організації системи каналізації, зокрема, як зливних стічних компонентів. У цій сфері застосовуються поліетиленові труби великого діаметра. Причому їх параметри нормативні, на відміну з'єднувальних деталей чи фітингів для труб, що використовуються внутрішньої каналізації.

пластикові труби

Маркування поліетиленових труб

Маркування труб містить у собі всі технічні характеристики, що зумовлюють сферу використання виробу. Тип труби маркується російськими літерами ПЕ чи латинськими РЕ. Це позначення стоїть першому місці, за ним вказується технологія виробництва, що передбачає високий чи низький тиск.

Далі вказана щільність та англійські літери SDR, які визначають співвідношення між зовнішнім діаметром та товщиною стінок. Показник варіюється від 11 до 17, причому міцніший матеріал має менше значення і більшу вагу. При порівнянні варіантів на підставі цього параметра можна розглядати вироби однакової щільності.

Наступним вказується значення зовнішнього діаметра та товщини стінки, що розділяються символом x. Величина представлена ​​у міліметрах.

Ще одним параметром, зазначеним у маркуванні, є сфера використання (питна чи технічна рідина). Якщо на поверхні труби немає маркування «питна», цей виріб для транспортування хімічних сполук.

Крім вищезгаданого, маркування включає номер ГОСТ, дату виготовлення та довжину виробу в рулоні, яка визначається за метри.

Маркування поліетиленових труб

 

Висновок

Устаткування систем гарячого та холодного водопостачання та каналізації без використання поліетиленових труб в даний час уявити неможливо. Як показує світовий досвід, полімерні трубопроводи, в порівнянні з іншими різновидами, мають найвищий термін експлуатації. Системи не зазнають жодних змін навіть через кілька десятків років. Проте такі результати можливі лише за використання дійсно надійних, міцних матеріалів.
Одним із виробників, чия продукція широко затребувана через високі технічні характеристики та якість, підтверджену міжнародними сертифікатами, є компанія ТОВ «Євро Труб Полімер». Перевагою продукції є використання матеріалів, що відповідають ГОСТам, що забезпечують довговічність та надійність експлуатації будь-яких систем.